bus auto fiets
Menu
Terug naar nieuws

Nieuwe N69 open voor verkeer

25 oktober 2021

De nieuwe N69 is open voor het verkeer. Aan de provinciale weg is zo’n twee jaar gebouwd. Het doorgaand (vracht)verkeer kan voortaan om Valkenswaard en Aalst heen kan rijden. Dat verbetert de veiligheid en leefbaarheid in de dorpen onder Eindhoven sterk. Het verkort de reistijd bovendien met zo’n 15 minuten.

De nieuwe N69 loopt van de Luikerweg in Valkenswaard tot aan de aansluiting met de A67 in Veldhoven. De 80-kilometerweg is bedekt met stil asfalt en heeft twee aparte rijstroken die gescheiden worden door een middenberm. Er zijn ruime beekdalpassages, diverse voorzieningen om de nieuwe weg te kunnen kruisen en er is een wildwaarschuwingssyteem geïnstalleerd.

Op het hoogtepunt van de bouw werkten meer dan 250 mensen aan het project. In totaal is er ongeveer 75.000 ton asfalt en 25.000 kubieke meter beton in het project verwerkt. Er waren ruim 250 vergunningen en meldingen nodig om de bouw mogelijk te maken. De weg is energieneutraal en heeft de Duurzame Parel 2021 gewonnen, een prijs voor bouwprojecten die zich onderscheiden op het gebied van duurzaamheid.

De nieuwe verbinding is onderdeel van de totaalopgave Grenscorridor N69. Door diverse investeringen in een nieuwe weg, lokale infrastructuur en in natuur, water, landbouw, landschap en recreatie zorgen regionale (overheids)partners en agrarische ondernemers dat het grenscorridorgebied klaar is voor de toekomst.