bus auto fiets
Menu
Terug naar nieuws

Grenscorridor N69 zo goed als zeker

1 mei 2015

Binnen een kwartiertje in Eindhoven

Binnen een kwartiertje in Eindhoven

Of het nu Westparallel, Grenscorridor N69 of Nieuwe Verbinding heet: de ontsluiting van Dommelen-Zuid komt er zo goed als zeker. In de zomer moet de Raad van State uitspraak doen over de plannen. En dan kan het werk starten. Voor de bereikbaarheid van Lage Heide is dit goed nieuws. Om maar wat te noemen: straks bent u in een kwartiertje bij ASML.

Dankzij de nieuwe weg is straks de Luikerweg verbonden met de snelweg A67. En dat heeft positieve gevolgen. Eerst en vooral: het draagt bij aan de leefbaarheid in Valkenswaard. De aanleg van de Westparallel lost namelijk mede het probleem op van het doorgaande verkeer onder meer door het centrum van Valkenswaard. Daarnaast profiteren ook inwoners en recreanten van de andere gemeenten die zijn betrokken bij de Westparallel van meer veiligheid, schonere lucht en minder geluidsoverlast.

Snelle verbinding met N69
Voor bewoners van Lage Heide betekent de nieuwe weg vooral een snellere en betere ontsluiting van hun woonwijk. Het gehele traject tot aan de A67 wordt immers een 80 km/h weg zonder opstoppingen. Een tijdwinst van minimaal 15 minuten ten opzichte van de huidige routes. Bovendien zal het de Venbergseweg – nu nog veel gebruikt als verbinding van Dommelen met de Luikerweg – behoorlijk ontlasten.

Meest zorgvuldig voorbereid
Blijft de terechte vraag: maar geeft het dan geen overlast, die nieuwe weg in de buurt? Het antwoord is: nee. De weg wordt zodanig aangelegd dat het geluidsoverlast echt nihil is. Onder meer door het gebruik van stil asfalt voor de hele weg, geluidsschermen en op sommige delen een verdiepte ligging van de weg. Wat dat betreft is dit niet voor niets een van de meest zorgvuldig voorbereide infrastructuurprojecten van de laatste jaren in Nederland.

Eind 2018 moet de Westparallel gereed zijn. Meer weten over de nieuwe weg? Kijk dan eens op http://www.grenscorridorn69.nl. Daar vindt u, naast heel veel informatie, ook enkele prachtige beeldimpressies van de nieuwe weg.